سیپ ترانک (SIP Trunk) عبارتی است که این روزها در زمینهی مخابرات و به خصوص تلفنهای سانترال بسیار شنیده میشود و کاربرد بسیاری نیز دارد.
سیپ ترانک چیست؟
سیب ترانک (SIP Trunk) کوتاه شده عبارت Session Initiation Protocol است. این پروتکل به منظور ایجاد ارتباط بر روی بستر شبکه یا همان همان VoIP استفاده میشود. ارتباط در این سامانه با استفاده از بستر شبکه و با استفاده از پروتکل SIP صورت میگیرد. در واقع سیپ ترانک مهم ترین پروتکل برای ارسال پیامهای صوتی بر روی بستر شبکه است. از این پروتکل برای مکالمات تلفنی استفاده میشود. همچنین کارکرد دیگر آن مدیریت مکالمات تلفنی است.
به عبارت دیگر برای اینکه مکالمات تلفنی از طریق شبکه IP برقرار شود، به سیپ نیاز پیدا میکنیم. این سامانه میتواند خطوط اینترنتی را جایگزین خطوط تلفنی قدیمی (E1 و آنالوگ) کند. در نتیجه تماسهای تلفنی و بخصوص نوع تجاری با سرعت بیشتری برقرار میشود.
افراد بسیاری هستند که هنوز با این آیتم آشنایی ندارند. در این مقاله قصد داریم به معرفی سیپ ترانک (SIP Trunk) و بررسی ویژگیها و ارائه دهندگان این سرویس بپردازیم. در صورتی که قصد استفاده از این سرویس مخابراتی را دارید تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
سیپ یا SIP چیست؟
قبل از هر چیز واژهی (SIP Trunk) را بررسی میکنیم. کلمهی سیپ (SIP) در واقع مخفف عبارت Session Initiation Protocol میباشد. Session Initiation Protocol یک پروتکل ارتباطی جهت برقراری مکالمه بر روی بستر شبکه است.
Session Initiation Protocol یکی از اصلیترین پروتکلها برای انتقال صدا بر روی بستر شبکه یا همان ویپ (VoIP) است. که با استفاده از آن برقراری یک مکالمهی تلفنی و مدیریت امکان پذیر خواهد بود.
این سیستم مخابراتی برای افرادی که قصد ایجاد مکالمات تلفنی با استفاده از شبکهی IP، را دارند، بسیار کاربردی خواهد بود.
ترانک (Trunk) چیست؟
ترانک یک اصطلاح در زمینهی تلفنها و شبکهی سانترال است. اگر بخواهیم به طور خلاصه مفهوم ترانک را بیان کنیم باید بگوییم که ترانک نوعی ارتباط است که از طریق آن میتوان بیشتر از یک مکالمه تلفنی را برقرار کرد.
سیپ ترانک (SIP Trunk) چیست؟
با تعریف جداگانهی مفاهیم سیپ یا SIP و ترانک (Trunk) حالا میتوانیم (SIP Trunk) را به صورت دقیقتر تعریف کنیم.
سیپ ترانک نوعی پل ارتباطی است که با استفاده از بستر شبکه و با استفاده از پروتکل SIP، امکان برقراری مکالمه تلفنی چند کاربره را فراهم میکند.
نکتهی قابل توجه در ارتباطات SIP Trunk این است که این ارتباطات دو طرف دارد. طرف اول تلفن ویپ و یا شبکهی سانترال است و طرف دوم شرکت سرویس دهندهی سیپ ترانک است که میتوان یک سانترال ویپ و یا یک گیت وی باشد.
سرویس دهندگان سیپ ترانک (SIP Trunk)
سرویس (SIP Trunk) برای اولین بار توسط مخابرات به شرکتهای دیگر ارائه شد. این سرویس با وجود محدودیت ظرفیت لینکهای E1 در مراکز مخابراتی به صورت گسترده به شرکتهایی که خواستار آن بودند ارائه شد.
پس از استقبال از سرویس (SIP Trunk) شرکت مخابرات ایران تصمیمی اتخاذ کرد که از شبکهی NGN بیشتر استفاده کرده و سرویس تلفنی بر پایهی (SIP Trunk) را به صورت وسیعتر و گستردهتری استفاده کند.
پس از مدتی شرکت مخابرات پروانهی FCP که بر اساس آن دارندگان پروانهی FCP مجاز به راه اندازی شبکه مستقل ارتباطی (انتقال و دسترسی) و نیز ارائه خدمات ارتباطی و انتقال داده ثابت بر بستر آن خواهند بود.
هم اکنون 11 شرکت از جمله آریا تدبیر رسانه (شاتل)، انتقال دادههای آسیا تک، داده گستر عصر نوین (هایوب)، گسترش ارتباطات مبنا، پارسان لین ارتباطات (پارس آنلاین)، پیشگامان توسعه ارتباطات، انتقال دادههای نداگستر صبا (صبانت)، حلما گستر خاورمیانه (عصرتلکام)، داده پردازی رسپینا، توسعه فناوری ارتباطات پاسارگاد آریان (فناپ)، افرانت دارای مجوز FCP هستند و خدمات سرویس سیپ ترانک (SIP Trunk) را ارائه میدهند.
مزایای استفاده از سیپ ترانک (SIP Trunk)
با استفاده از سرویس سیپ ترانک (SIP Trunk) شما امکان واگذاری گستره متنوعی از کانالهای همزمان و نامبرینگ متناظر با آن را خواهید داشت و همچنین این سرویس قابل استفاده بر روی کابل مسی و فیبر نوری را دارا میباشد.
سرویس (SIP Trunk) به افزایش تعداد تجهیزات سمت متقاضی با افزایش تعداد شماره تلفن نیاز ندارد. (تنها یک عدد مودم لازم است). در سرویس سیپ ترانک (SIP Trunk) محدودیت جغرافیایی برای سرویس وجود ندارد.
با استفاده از (SIP Trunk) نیازی به گیت وی و یا کارت E1 ندارید و همین در هزینهها صرفه جویی خواهد کرد. با استفاده از این سرویس امکان مدیریت ترافیک صوتی ارسالی بر روی لینک به دلیل استفاده از بستههای IP را خواهید داشت.
یکی از مهم ترین مزیتهای سیپ ترانک مخابرات، حذف محدودیتهای جغرافیایی در این سرویس است. همچنین هزینه تجهیزات و سیستمهای تلفنی کاربران تا حد زیادی کاهش یافته است.
از دیگر مزیتهای این سامانه مقیاس پذیری آسانتر است. به طوری که کاربران با استفاده از قابلیت جابجایی و تعیین تعداد خطوط و نوع آنها میتوانند خطوط تلفنی مناسبی را برای خود انتخاب کنند. همچنین سامانه سیپ ترانک امنیت بالایی دارد. با این شبکه سیستم تلفن تجاری پایدارتر و باکیفیت تر خواهد شد.
انواع سیپ ترانک کدام است؟
سیپ ترانک براساس نوع استفاده ای که برای مشترکان دارد، به دو نوع روی زوج سیم مسی و فیبر نوری تقسیم میشود. سیپ ترانکهای روی زوج سیم مسی با مودمهای G.SHDSL.BIS کار میکنند. اما نوع دیگر آن بر روی فیبر نوری است که به مودمهای جی دات بیز نیاز ندارند. زیرا برقراری ارتباط شبکه با مخابرات با استفاده از فیبر نوری صورت میگیرد.
کاربردهای سیپ ترانک چیست؟
در نسل جدید شبکههای مخابراتی (NGN) تمامی ارتباطات میان کاربران از طریق IP صورت میگیرد. در واقع ارتباط بین مراکز تلفنی و مراکز تلفن خصوصی از طریق سیپ ترانک صورت میگیرد. کاربران برای استفاده از این تکنولوژی باید ابتدا به SIP-T-VPN شرکت مخابرات استان تهران متصل شوند. در این صورت قادر به استفاده از سرویسهای متنوع (VOIP) خواهند بود. ترانک به ارتباطی گفته میشود که در آن مکالمات با تعداد بسیار زیاد برقرار میشود.
تجهیزات مورد نیاز سرویس سیپ ترانک
از این انتخاب یک سرویس دهندهی سیپ ترانک از بیان اسامی که در بالا ذکر شد، میتوانید سرویس مورد نیاز خود را با توجه به تعداد تماس همزمان و نوع شماره تلفن خریداری کنید.
پس از آن یک نام کاربری و رمز عبور و یک آدرس آی پی مربوط به SBC سرویس دهنده به مشترک داده میشود که میبایست آنها را در تعریف SIP Trunk در سانترال آی پی خود بکار گیرد.
در ادامه تجهیزات مورد نیاز این سرویس را بیان میکنیم. قبل از هر چیز شرکت شما نیاز به یک مودم مخابراتی (G.SHDSL.Bis) دارد. پس از آن یک سرور ویپ و یا سانترال تحت شبکه مورد نیاز است.
در این نوع سرویس باید از گوشیهای IP Phone استفاده شود. همچنین این سرویس به یک گیت وی برای استفاده از خطوط معمولی نیاز دارد. پسیو شبکه که شامل کابل کشی و تجهیزات سوئیچ شبکه باید برای این سرویس بهدرستی تنظیم و راه اندازی شوند.
پیکربندی و نصب سیپ ترانک
برای نصب و پیکربندی سیپ ترانک از سانترالهای پاناسونیک سری TDE، NS استفاده میشود. برای مثال مرکز تلفنهای TDE100، NS500 و تمامی سرورهای voip استاندارد مانند نرم افزار استریسک، الستیکس، سیسکو، 3CX و IPPBXهای استاندارد مانند Grandstream و Yeastar و Zycoo و …. میتوانند بر روی این سامانه نصب شوند.
برای سانترالهای قدیمی که قادر به فعال سازی SIP Trunk نیستند، میتوان با کمک روتر سیسکو و ماژول E1، سیپ ترانک را روی آنها فعال کرد. برای مثال سانترالهای دیجیتال پاناسونیک یا دیگر مراکز تلفنی که خطوط E1 را پشتیبانی میکنند، از این دسته سانترال قدیمی محسوب میشوند.